Siirry pääsisältöön

Lapset

Tässä osiossa on paljon tietoa lasten näkövammaisuudesta sekä tukea näkövammaisille lapsille ja lapsiperheille.
Kaksi tyttöä leikkivät kahvikutsuja. Molemmilla on nuket ja oikealla oleva tyttö ohjaa kädellään vasemmalla puolella olevaa tyttöä löytämään kahvikupin.

Tässä osiossa

Tukea kehittymiseen

Näkövammainen lapsi on ennen kaikkea lapsi. Itse tekeminen ja toimiminen, samojen kokemusten saaminen kuin näkevillä lapsilla sekä löytöretkeilijän uteliaisuuden herättäminen on keskeistä lapsen kehityksessä.


Liikkumistaito

Näkövammaisen lapsen liikkumistaito takaa turvallisen, itsenäisen ja sujuvan liikkumisen arjen toimintaympäristöissä. Sen opetteluun voi saada liikkumistaidonohjausta, jonka tavoitteena on, että näkövammainen hallitsee turvallisen liikkumisen tekniikat tai keinot ja hänellä on reittien kulkemisessa tarvittavat taidot.


Koulunkäynti

Suurin osa näkövammaisista oppilaista käy koulua kotikunnassaan. Suomessa on kaksi näkövammaisten koulua: Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Onerva- Ulkoinen linkki ja ruotsinkielinen Skilla- Ulkoinen linkki Helsingissä.


Kuntoutus

Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksen lasten kuntoutuksessa järjestetään sekä yksilöllistä kuntoutusta että sopeutumisvalmennuskursseja, joiden kustantajana pääsääntöisesti on Kela tai keskussairaala.

Tarkoituksena on edistää lapsen sosiaalista toimintakykyä, kaventaa eroa näkevän lapsen toimintakykyyn sekä tukea lapsen elämän muutosvaiheissa, kuten päivähoitoon siirtyessä ja koulun alkaessa.


Ammattihenkilöstölle ja vanhemmille


Linkkejä ja lisätietoa

Tilaa uutiskirje

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan uutiskirje on tarkoitettu näkövammaisten lasten ja nuorten perheille. Uutiskirje ilmestyy muutaman kerran vuodessa.

Vertaistukea

Tekemistä ja harrastuksia

Arjen taitojen ajokortti tarjoaa vink­ke­jä it­se­näi­sen elä­män opet­te­luun nuo­ril­le tai vas­ta vam­mau­tu­neil­le.

Palveluita ja tukea